Suuntana omavaraisuus 2021 osa 1

Pääsimme mukaan Tsajutin Sadun ylläpitämään  yhteispostaussarjaan, jossa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahollaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan ja suurempien ja pienempien projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua. Olen lukenut säännöllisen epäsäännöllisesti yhteispostaussarjassa olevia blogeja ja ne blogit ovat omalta osaltaan tukeneet omaa ajatusta siitä mitä kohti me olemme matkalla. Meillä minä (Satu) kirjoitan ja mieheni Niko oikolukee ja tarvittaessa tarkentaa. Kuvat ja videot kuvaamme yhdessä. Ajatus siitä, mitä meidän omavaraistelumme tarkoittaa on ollut enemmän tai vähemmän kirkas koko ajan. Täydelliseen omavaraisuuteen emme tule koskaan kykenemään, mutta jokainen pienikin hetki kohti hivenenkin omavaraisempaa elämää on ilon ja ylpeyden aiheemme. Välillä omavaraispäissämme (tai lähinnä minä…) tulee tehtyä ylilyöntejä, jotka hymyilyttävät jälkeenpäin.

Puutteelan metsän aarteita

Keitä täällä Pohjois-Savossa, Iisalmen Haukimäessä sijaitsevassa Puutteelassa elää? Tällä hetkellä elemme kahdestaan Nikon kanssa eläimiä hoitaen ja arjen ihanuutta jakaen. Yhteensä meillä on lapsia viisi, joista kolme jo aikuisia ja kaksi pienen askeleen päässä aikuisuudesta. Puutteelassa olemme asuneet vasta kesäkuusta 2019 lähtien, mutta jo tässä ajassa olemme saaneet tehtyä paljon meidän näköisen Puutteelan hyväksi. Pienen 1949 rakennetun hirsitalon lisäksi meillä on pihasauna ja navetta, jossa kanit ja kanat asustelevat. Ympärillämme on 13 ha metsää ja peltoa missä voimme toteuttaa haaveitamme.

Miten omavaraistelu näkyy Puutteelassa? Ruokaa ajatellen voi sanoa, että lihan ja kalan suhteen olemme omavaraisia. Lihaa saamme tuotantokaneista, kanoista ja riistasta. Riistaruokamme on monipuolista, hirveä, teertä, kyyhkyä, metsäjänistä, rusakkoa, kaurista ja sorsaa. Kalastus on kesäisin voimakkainta, kun metsästys on tauolla ja silloin pyydämme esim. kuhaa ja haukea. Talvella taas pilkimme pääasiassa pienempiä kaloja kuten ahvenia ja särkiä. Juuresten ja kasvisten omavaraisuuden suhteen meillä on vielä paljon tehtävää. Olemme aloittaneet peltojen uudisraivauksen heinikoiden raivaamisella ja muokkaamisella. Lannoitteet saamme keittiöstä, kanalasta ja kanilasta. Viime kesänä meillä kasvoi jo muutama rivi perunaa, joista osan saimme säilöttyä pusseihin maakellariin. Porkkanoiden kasvatus oli vähän niin ja näin alku kesän kuivuuden vuoksi. Mansikkaa istutimme reilut 70 tainta ja toivottavasti ensi kesänä saamme niistäkin jo reilusti satoa. Kasvihuoneessa meillä kasvatetaan miniluumutomaatit, salaatit ja viinirypäleet. Ja kesäkurpitsapenkkejä meillä löytyy useita. He joilla on kaneja ymmärtävät miksi… Persiljaa ja tilliä kasvatamme kuivattavaksi. Omenapuut odottavat vielä vahvistumista ja toivottavasti niistäkin saadaan satoa myöhemmin. Elelemme vyöhykkeellä V ja joudumme keväällä odottelemaan kesän tuloa liian pitkään, kun tekisi mieli upottaa sormet multaan jo toukokuussa. Metsästyksen lisäksi saamme metsästä mustikat, puolukat, lakat ja sienet.

Kesän 2020 metsän kultaa

Miksi haluamme elää tällaista elämää? Metsästys on ollut Nikon harrastus jo nuoresta pojasta saakka, 30 v. juhlavuosi on nyt meneillään. Samoin kalastus on ollut hänen harrastus pienestä alkaen. Minä olen tehnyt käsitöitä ja kasvattanut kasveja vaihtelevalla menestyksellä. Nyt olosuhteiden ollessa täydelliset saan oppia koko ajan uusia asioita ja elää omavaraistelun unelmaa ja arkea.

Lyhyesti kiteytettynä omavaraisuus on meillä kohtuullista, mutta ei täydellistä, eikä sellainen edes ole tavoitteena. Teemme itseämme haastaen, mutta kuitenkin hyvällä meiningillä elämästämme eettisesti ja ekologisesti mahdollisimman onnellista. Aina ei hymyilytä, mutta sellaista elämä on.

Ei ehkä täydellinen koivu, mutta omalla tavallaan kaunis tämäkin luonnon muokkaama puu.

Vuoden 2021 alustaviin suunnitelmiin kuuluu kulujen järkeistämistä ja tätä kautta säästöjä, Puutteelan rakennusten huoltoa ja tietenkin kaninpoikasia syntyy kevään ja kesän aikana. Toukokuussa on haaveenani jäädä vuorotteluvapaalle, jos vain sopiva sijainen löytyy ja jatkaa kasvimaan kunnostusta ja hoitoa ihan tosissaan. Puuhaa Puutteelassa kyllä riittää. Polttopuiden tekeminen jatkuu vuonna 2021 ja kalastukseenkin olisi tällöin aikaa riittävästi. Syksyllä palaisin taas viimeisten lihakanien pakastimeen laittamisen ja marjastuksen jälkeen takaisin töihin ja sitten saakin talven puhdetyöt alkaa hiipiä arkea rikastuttamaan.

Muihin #suuntanaomavaraisuus-blogeihin pääset tutustumaan alla olevista linkeistä. Ajatuksia kutkuttelevia lukuhetkiä sinulle!

Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/01/04/urbaania-omavaraisuutta-taas-alussa/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2021/

Ku ite tekee

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/01/meidan-omavaraistelua-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/01/omin-voimin.html

Pienenpieni farmi

Rouva Yrttinen

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/01/vuoden-2021-omavaraisuushaaveet.html

Vyöhyke 3

Tsajuthttps://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-1/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/01/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-1.html

Luontoannelifestyle

Caramellia

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogshttp://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/pot.com/2020/12/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-1.html

Villakotirantahttp://www.villakotiranta.fi/herailya-tulevaan-puutarhavuoteen-omavaraisuus-osa-1-2021/

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/01/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20938

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3438

Puutarhapäiväkirja https://puutarhapaivakirjapuutarhapaivakirja.blogspot.com/2021/01/omavaraistelusuunnitelmaa-vuodelle-2021.html

Vyöhyke 5

Sorakukka

Puutteela https://puutteela.com/?p=609

Norja

Kalastaja kuivalla maalla

22 thoughts on “Suuntana omavaraisuus 2021 osa 1

 1. Päivitysilmoitus: Suunnitelma 2021 – Korpitalo
 2. Ihana saada teidät mukaan joukkoon 🙂
  Teillä on siellä kadehdittavan laajat tilukset omavaraistella.

 3. Voi miten mahtavaa, että tulit mukaan porukkaan. Uteliaana saamme seurata teidän puuhia ihan taipaleen alkuvaiheilta alkaen, miten herkullista! Luulen, että tästä ensimmäisestä postauksestasi löytyi uusi lempisanani: omavaraispäissämme 😀 Ihan heti ei tule mieleen mitään sanaa, joka kuvastaisi omaa olemista paremmin. Aivan mahtava sana!

  Teillä on siellä vaikka mitä mahtavaa tekeillä ja toden totta, niiden seuraamisesta tulee mielenkiintoista ajanvietettä. Ihan jo pelkästään teidän riistalistaa lukiessa teki mieli kiljaista, että koska syödään!

  Iloista ja onnistumisten täyttämää alkanutta vuotta teille sinne Pohjois-Savoon ja tervetuloa poppooseen!

  1. Olen sen sanan poiminut jostain aiemmin sanavarastooni ja se kuvaa minua aika hyvin. Niko on meillä enemmän se suoran linjan kulkija. Ja kyllä! Meillä syödään hyvää ruokaa (rinta rottingilla kirjoitan tämän). Onnistumisia ja oppimisen iloa sinullekin!

 4. Teilläkin on kaneja! Kuinka iso porukka navetassa majailee?
  Meidän kaninkasvatus oli tauolla vuoden verran. Pakastimeen säilötyt paistit riittivät miltei ikuisesti siitä huolimatta. Viimeinen kaniateria on tällä hetkellä valmiina hernerokkana odottamassa syöjiään. Uusi kanipariskunta pomppii taas pihalla aitauksessa, kohta pääsee astuttamaan 😊

  1. Meillä on tällä hetkellä 6 neitoa (2 hylamaxia, 2 belgianjätti/ranskanluppamixiä, belgianjätti/ranskanluppa/suurihopeamix ja belgianjätti/????mix) sekä 2 urosta suurihopea ja uudenseelannin punainen. Kesällä onkin sitten vähän erilainen määrä… Haaveena on saada wienereitäkin, mutta täytyy yrittää pitää nyt järki päässä.

 5. Tervetuloa mukaan minunkin puolestani!
  Ite kun asustelee tälläisessä 1,77ha pienen pienellä tilalla, 13 ha kuulostaa kokonaiselta maailmalta!
  Kaneja on meilläkin kasvateltu ruuaksi. Belgianjättejä, mutta nyt ei ole kuin yksi naaras lemmikin virkaa toimittamassa. Vähensin kanit pois, kun lähdin opiskelemaan. Katsotaan, josko ensi kesänä taas sitten. Haluaisin vain puhdasrotuisia belggareita, mutta niitä on vaikea saada kohtuu hintaan.
  Mukavaa alkanutta vuotta teille!
  Marketta
  Rakkautta ja maan antimia

  1. Kiitos! Meillä tämä ensimmäinen vuosi kanien kanssa on ollut omien mieltymysten tutkailua. Ensi kesä taas näyttää lisää mihin suuntaan kanien kanssa elo kääntyy, kun poikueiden teettäminen alkaa. Elämässä on niin paljon mukavia asioita, ettei tiedä miten ne laittaisi tärkeysjärjestykseen. Jonkinlainen maltti täytyy yrittää pitää kanien hankinnassakin, vaikka miten mieli tekisi lisää.

 6. Tällaiselle omakotitaloasujalle teidän tila kuulostaa isolta.
  Minäkin olen tehnyt kaikenlaista omavaraispäissäni, mutta en ole tiennyt noille tiloille nimeä. Tehän sen sanotte, sillä päissään tehdyiltä ratkaisuilta jotkut jälkeenpäin ovat tuntuneet. 😀
  Kiva päästä seuraamaan elämäänne. Kiitos mahdollisuudesta!

 7. Mahtavaa että tulitte mukaan! Ja kiva saada lisää ihmisiä vähän pohjoisemmastakin, itse siis kolmosella. Meillähän on syötäväksi omia kukkoja mutta kalastukseen ei ole taitoja. Onneksi reko-piiristä saa oman kylän kalastajan kaloja ja vieläpä sievästi fileinä niin ei ummikkona tarvitse leikellä. On nimittäin melkoinen taitolaji se kalastuskin ja menisi varmasti aikaa ja rahaa että yhtään pääsisi jyvälle asiasta. Hyvä että joku muu osaa 🙂

  1. Miten olet valmistanut kukot? Meillä on nyt 12 piikkiöläistä tipua kasvamassa ja pahoin pelkään, että kukkopoikia on joukossa. Vanhat kanat laitoimme lihoiksi viikonloppuna, mutta ruuanlaitto niistä oli fiasko… Vissiin liian vanhoja, sitkeitä oli se vähä mitä niistä tuli..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s