Äijän kehtookii työntee lunta

Niihä siinä tuas piäs käämään, että kun on hetki aekoo hengähtee, niin lum täättää joka kolon ja siihen vielä piälle kylymee ja tuota jatkuvata nurkissa ujeltelua. Ihan piti ottoo nyt toesenlaeset uatteet kessee aatellen. Mitteepä se aattaa tuiskua vastaa ättäröijä, kun toeseks jiäp kuitennii. Tae suaphan sitä tietennii ite kukkii ättäröijä nii paljo ku sielu sietää, vaekka vuan lämpimikseen. Mikäpä minnoon kettään neovommaa. Tae suatanha minä tok kysyttäessä neovoo ja ja välillä ilimannii, millonpaha mitennii. Vuan siitä suvesta olin huastamassa. Melekeen män jo viärille urille. No urista tuillii mielee, että kompuutterilta myö nyt pirtissä katotaan mitäpähä millonnii suahaan piähä kahtoo. Niin ne urat. Hiihtoo on katottu. Kyllä tulloo pitkä huili tällä meeninnillä. Saes välillä olla pootoo ja ee tekis lussa-asteetkaa pahhoo. Myö jo luultii, jotta kohta rillataan pitkäkorvan kinttua, vuan toesellalaella on luontoäet asia aatellu. Kurmuuttaa meetä nyt.

Vuan siihe ite asijaa. Siihe suvvee. Mänin sittä höörypäessän laittammaa nuo tommaatin siemenet multaa ja nythä ne tietennii jo ittää. Kaet ne ittää, kun suavat multoo ja vettä. Vuan mihinkä minä ne paan? Sanovat tuolla lehessä, jotta kaheksan viikon piästä jootaavat jo pihalle tae aenae kasvihuoneeseen. Tuonne hankeenko minä ne paan ens kuun puelvälissä? Pätö hommasta tulloo vuan mielpahhoo, iloseks meenatusta hommasta. Toenen laatikko puskoo latva-artisokkoo sen minkä kerkijjää. Mitteepä niillä ies tekköö. Ikinä en oo semmosta ies maestanna, vuan kaet se voen kansa maestuu mikä tahhaasa livakalta. Siemeniä oes vaekka nuapurille jakkoo, vuan sama kelipä se on heelläkii. Nyt se meenoo tuas tehhä äkäpäeseks vuan pittääpä muuttoo kelekan suuntoo ja noppeesti pittääkii.

Latva-artisokkoo

Tuas kysyvät, että ruppeenko mualoomaan uuvenlaesta mualaasta ja minähä luvata höpläätin. Enhä minnoo mikkää taeteelija, vuan Niko aattaa. Seku on mualanna nuita mehtälintuja niin kaaheesti, että tulloo mualit kankaalle jo melekeen ennen ku ite kerkijää huomatakkaa. Ee hiän oo vielä aattanna, vuan kuha sen aeka tulloo. Niin riikinkukkoo esittävä siitä pitäs suaha tehtyä, suahan tiijä mitenkä tuossa kääpi. Vuan kun ee sitä ossoo sannoo, että en ruppee ies kokkeelemmaan, kun sitä pittää aena ihteesä huastoo asioella joehinka ee meenoo kyetä. Vuan aena sitä kissa puttoo jotennii jaloellee. Onha tuota aekoo nyt, vaekka muille jakkoo.

Reeska ja Pate makkoovat, kun ee tarvihe koko aejan höörytä jottae.

Elukat tykkeevät, kun myö ollaa niitte kansa kylykimyyryä koko aejjan. Ee kaet ne muuta tarvihe ku ruokoo, juomoo ja rakkaatta. Ja ee kaet se kukkaa elukoeta pie, jos ee niistä tykkee. Niihä tuon aenahii luulis. Kun eehän se mittää pakkopulloo oo. Paljo ellää immeesiä iha iteksee tae muihen immeesten kansa. Suaphan sitä ellee niinnii. Vuan meellä se on jonniilaene imu nuitte elukoetten puolee. Metästyskoerat suavat nyt ottoo lunkisti, kun metästysaeka tuil ja män. Pittäähä niitä liikuttee välillä, että pyssyyvät terveenä, vuan metälle ee oo nyt mittään asijata. Antaahan mehtäelukoetten poekia raahassa. Pittää se niillähii raaha välillä olla ja siitähä sitä tuas evästä suapi pöötään, kuha poekaset ja vasat siitä kasvaavat. Päevällä syötiinnii hirvimullikasta paestetut pihvit ja kyllä maestu ettonet sen jäläkeen. Kaeken kaekkiaan taes tulla kolomen tunnin huikonen.

Mutta ee kaet minulla oo muuta tällä kertoo. Aattelin vuan nyt tällä laella omalla murteella huastoo, vaekka liekkö tuota nyt mittää asijata ies ollu, kuhan vuan höplyytän jottae jonniijootavata. Tahtoo vuan tuo murre unohtua ja puhua päläpättää sitä ylleeskieltä mikä ee taeja olla mistään kotosin. Vuan ee myö kehata ruveta ätisemmään siän tae ies sen koronan taatta. Eletään immeesiks ja rakkaavessa ite kukkii ja kyllä se suvikii tulloo, vaekka sittä vähä lähempänä syksyä. Tae vaekka sittä ens vuonna, jos nyt vällii jättääkii. Eletään sen mukkaan mitä luontoäet antaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s