Suuntana omavaraisuus 2021 huhtikuun aiheena kompostointi

Monivivahteinen maaliskuu vilahti ohi nopeasti ja on  #suuntanaomavaraisuus2021 -yhteispostauksen aika. Suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjaa pitävät yllä Tsajut -blogin (www.tsajut.fi) Satu ja Korkealan (www.korkeala.fi) Heikki. Kiitos heille hyvästä ideasta ja siitä, että myös me  puutteelalaiset saamme olla mukana kertomassa meidän elämästämme. Huhtikuun 2021 aiheena on kompostointi.

Aiemmin olin NIIN vannoutunut bokashi-ihminen, että ei tosikaan. Kaupungin lähiössä asuessa ravinteikkaan mullan käyttö oli vähäistä, mutta kompostoitavaa riitti. Aikaa pyöritellä kompostoitavaa materiaalia oli runsaasti ja niinpä pilkkominen, painelu, nesteiden valutus ja bokashin multaan sekoittelu oli mukavaa puuhaa. Bokashirouhetta kului ja pahimmassa hurmoksessa kannoin töistäkin biojätteitä kotiin. Hyvä juttu silloin, mutta nyt kaikki on toisin. Nyt bokashisankot odottavat myyntiä edes muutamalla kympillä, muuten ne lojuvat käyttämättöminä varaston nurkassa.

Kun pääsimme maalle ja saimme eläimiä elämäämme mukaan, ruokahävikki on ollut lähes tuntematon käsite. Kompostointi on muuttunut täysin. Muuttaessamme Puutteelaan haaveilin tehokkaasta lämpökompostorista, mutta nyt olen todennut, että ei meillä juurikaan sinne laitettavaa olisi. Kompostointi on nyt kanien ja kanojen pehkujen kompostointia kasvien kasvatusta varten. Tai no… Kakkakoneet toimii joka päivä ja johonkinhan pehkut on laitettava ja mikäpä olisi parempaa lannoitetta kuin meidän kakkapyllyjen tuotokset. Kanien suoraan ja kanojen vuoden parin kompostoinnin jälkeen. Ensi kesänä myös vuohien jätökset on käyttövalmiita, joten ravinteita riittää. Vuohia meillä ei enää ole, mutta kompostia vielä muistona on. Kuttulan kestopehkun tyhjennystä emme unohda varmaankaan koskaan.

Lyhyesti sanottuna kompostoimme vain koirien ja kanojen pehkut. Ruokaa kompostiin ei juurikaan jää ja näin ollen vain joitain kasvien osia satunnaisesti päätyy kompostiin ellei ne sitten maistu jollekin meidän eläimistä.

Puutteelan pihapiiri (kuva Heikki Soininen)

Entäpä meidän muut kuulumiset? Neulontarintamalle kuuluu sellaista hurmosta, että kohta on kymmenes villapaita valmis ja vielä olisi ainakin kolme tehtävänä. Polttopuu-urakka odottaa ja Niko on sulatellut lumia siirtelemällä niitä jo sulaneille alueille. Metsässä on vielä pinoja, jotka täytyisi saada pihaan, mutta vielä täytyy malttaa odottaa.

Puutteela (kuva Heikki Soininen)

Eläimet voivat hyvin ja uutena asiana on se, että meidän kukkopojat tekevät kiekumisharjoituksia. Hauskoja tyyppejä koko porukka.

Piikkiöläiset

Kanivauveleita on odotettavissa tässä kuussa ja sehän tarkoittaa häkkien superhyvää siivousta ja muutoksia muutenkin häkkijärjestelyihin. Taas kerran täytyy rakentaa kesän mittaan myös uusia häkkejä. Ja kanilan remonttikin odottaa. Ensi talvena meillä ei taistella jäätyneiden vesien kanssa.

Matleena puppeli

Pilkillä olemme myös päässeet käymään, vaikka nyt näyttääkin siltä, että meidän osalta kausi jää lyhyeksi. Saalista on tullut paljon pientä ja vähän isoa, mutta kuitenkin saalista. Tänään Niko kävi ystävänsä Heikin kanssa pilkillä (minä TAAS neuloin) ja haukihan sieltä pötkähti.

Haukipilkillä

#suuntanaomavaraisuus-blogeihin osallistuu seuraavat blogit, käyhän tutustumassa. On rikkaus, että meitä on niin monenlaisista ympäristöistä suuntaamassa kohti omavaraisempaa

Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-huhtikuu2021.html

Sateenkaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/04/ylpea-kompostin-omistaja.html

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-4-kompostointia-ja-sita-ihtiaan/

Kakskulma https://kakskulma.com/aloitin-bokashoinnin-kun-jate-muuttuu-raaka-aineeksi/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2021/

Toivolapuutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/04/bokashi-kompostointi.html

Vyöhyke 2

Finland Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/04/komposti-puutarhailun-sydan-ja-keuhkot.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/04/huhtikuu-2021.html

Omavarainen vegaani https://www.omavarainenvegaani.fi/post/bokashi-on-vegaanisen-puutarhurin-paras-kaveri

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-4/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/04/omavaraisuutta-vuodelle-2021-huhtikuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuu2021/

Villa Kotiranta https://www.villakotiranta.fi/kotipuutarhurin-huhtikuun-kuulumiset-omavaraisuus-osa-4-2021/

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21149

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/04/04/suuntana-omavaraisuus/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/04/helppo-ja-toimiva-komposti-omavaraisuus.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/04/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-4.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meilla-kompostoidaan-jokaisella-nurkalla-ja-lannoitetaan-miten-sattuu/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=680

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/04/05/huhtikuu-21-lannoitus/

19 thoughts on “Suuntana omavaraisuus 2021 huhtikuun aiheena kompostointi

 1. Bokashiämpärit on täälläkin murheissaan eteisen nurkassa käyttöä odottamassa. Ei vaan tule käyttökelpoista materiaalia. Meinasin kyllä nyt kesällä kokeilla ihan vaan nokkosten tms puutarha-ainesten bokashointia. Toki siis sellaisia nokkosia mitä ei voi syödä, kun ovat vanhalla laitumella kasvavia, mutta EM-mikrobeilla kyllästettynä voisi olla melkoista superlannoitetta…

 2. Bokashiin en ole ryhtynyt, vaikka se kiinnostaisi… meilläkään ei juuri ruokahävikkiä jää. Riddari paitojako kudot? Mulla menossa Revontuli paita 😀 Aurinkoita kevättä teille ☀️

 3. Meillä bokashit kohtasivat saman kohtalon, muuttivat parempaan kotiin, mutta meillä siksi, että loppupeleissä ihan se vanha ja tuttu kompostori ajoi arkiasian paremmin. Bokashi on todella hyödyllinen ja fiksu juttu, mutta meillä se ei ollut riittävä, eikä koko köökkiä haluttu miehittää bokashi-ämpäreillä 😉 Osan aikaa biojätettä ei tule nimeksikään ja osan aikaa sitä tulee aivan huikeat määrät. Perinteinen kompostori siis vaan toimi meillä paremmin.

 4. Neulomis-hype on ollut somessa niin hurjaa, että leikkasin reikääntyneistä sukista jalkuimet ja muiden esimerkistä innostuneena kudoin uudet tilalle. Nyt usean sukkaparin jälkeen tilasin paitalangat. En mitään riddaria edes kuvittele kykeneväni tekemään, ihan vain yksivärisen perusneuleen. Olen niin kyllästynyt noihin kaupan surkimuksiin, joissa villaa ei ole kuin nimeksi ja laatu aivan sysihuonoa.

 5. Kauniita ilmakuvia. Niistä lukijakin saa hyvin käsityksen elinpiiristänne.
  Ennen tätä postaussarjaa en edes tiennyt, mitä bokashointi on. Nyt sarjan postauksia luettunani, en usko sen olevan meidän juttu.
  Olen joskus pohtinut, että jos olisi eläimiä, ei lämpökompostoria tarvittaisi ja nyt vahvistitte asian olevan niin.
  Matleena on kaunotar.
  Onpa siellä puikot heiluneet ahkerasti.
  https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/04/kompostoinnista.html

 6. Minullakin yhden hengen vegetaloudessa bokashi toimii vain talvella, kesällä tulee biojätettä niin paljon että on keskittävä joku isompi kesäbokashi että pärjään. Koirani eivät ole yhtä tehokkaita hävittämään kompostijätettä kuin muut eläimet 😀

 7. Meillä tuo bokashi touhu riittää, kun ei ole elukoita, tosin biojätettä tulee tosi vähän. Käsityöinto on täälläkin ollut melkoinen, sikseen, kun en ennen ole saanut mitään käsitöitä loppuun asti tehtyä, nyt olen kutonut itselle villasukkia ihan alusta asti ja osasta vanhoja varret poikki ja tehnyt uusia jalkuimia – en tiedä mistä tämä into johtuu! Nuo ilmakuvat on huikeita, pääsee kivati käsitykseen asuinympäristöstä!

 8. On kyllä erittäin mielenkiintoista lukea kompostoinnista ja sen tarpeesta monelta eri kannalta. Itse eläimetöntä pihapiiriä asuessani en edes ajatellut, että voisi tulla tilanne, ettei biojätettä päädy kompostiin lainkaan. Niin sitä ihminen jumiutuu ajattelemaan asioita vaan omalta kannaltaan. On mahtava tunne saada itsensä yleistyksistä kiinni ja oppia uusia näkökulmia 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s