Toukokuun aiheena suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa on kasvihuoneet ja siemeninventaario

Toukokuussa Tsajutin Sadun ja Korkealan Heikin ylläpitämässä suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa käsittelemme kasvihuoneiden esittelyjä tai niistä haaveilua sekä käymme läpi siemeninventaariota. Sekä vähän kurkistelemme jo muitakin tulevia suunnitelmia. Meitä omavaraisuuteen tai omavaraisteluun suuntaavia on useita ja linkkilistan löydät tämän raapusteluni lopusta. Aloitan kasvihuoneestamme.

Kuvattu 28.4.2021

Kasvihuoneessamme on enemmän tai vähemmän pysyvästi vain viinirypäleet. Olen vakavasti harkinnut niiden poistamista, koska ne vievät paljon tilaa ja valoa. Viinirypäleet ovat erittäin siemenisiä ja vaikka niistä voisikin keitellä hilloa juustojen kanssa nautittavaksi niin enpä silti tiedä onko hyöty riittävän suuri. Tilalle olen ajatellut papuja, joita me kuitenkin söisimme. Tänä keväänä, kun jään kotiin lomailemaan, tarkoituksena on kaivaa vanhat mullat kokonaisuudessaan pois ja käyttää muuhun tarkoitukseen (tästä myöhemmin lisää). Lisää vanhoja tiiliä tarvitsisin käytävälle, mutta kaikki aikanaan. Tällä hetkellä näky on lohduton. Kerta toisensa jälkeen maan peittää lumi, joka jää maahan. Sulaa hetkeksi pois ja pian taas sataa lunta uudelleen. Kaikki on vielä kuollutta, vaikka aurinko jo vihjailee oikeasta kevään tulosta. Täytyy vaan jaksaa odottaa. Aina vaan odottaa. Sumeassa haavekuvassa kasvihuoneessa kasvaa papuja, tomaattia ja basilikaa. Kasvihuoneen vierellä kesäkurpitsaa.

Tien takana mansikkapenkit
ja toteutusta vaille olevat viljelylaatikot
ja marja- ja hedelmätarha

Mansikat laitoimme viime kesänä ja tänä kesänä on vuorossa viljelylaatikoiden teko ja marja-ja hedelmätarhan istutus. Kastelua siis tulee riittämään! Taimia saamme osittain omalta pihalta jäsentelemällä pihaa ja ottamalla metsään nakeltuja marjapensaita hyötykäyttöön. Viljelylaatikoiden vilkkaan mielikuvitukseni höystämässä suunnitelmassa rehottaa runsaina kasvustoina mm. persiljaa, tilliä, lehtikaalia, basilikaa, minttua, latva-artisokkaa, rosmariinia, oreganoa, porkkanaa, palsternakkaa…

Vielä on siemeniä kylvämättä ja osa onkin suorakylvöllä kylvettäviä sitten kun tai jos maa joskus lämpenee. Kasvukausi on lyhyt, mutta silti haluan siihen panostaa. Itse kasvatetussa ja säilötyssä tai valmistetussa ruuassa maistuu ylpeys onnistumisesta. Puutteelan oma tuotos. Omilla lannoitteilla lannoitettu.

Hyla maxin ja suurihopean poikaset

Puutteelan omavaraisteluun kuuluu riistalihan ja kalan lisäksi kaninliha ja sitä osa-aluetta ajatellen pikkupupusiemenet ovat itäneet hyvin ja kirjoittamisen hetkellä neljä poikuetta on syntynyt. Käytännössä se tarkoittaa noin 25 kg lihaa, joka ei vielä riitä kattamaan koko vuoden tarvetta, jos ajatellaan, että kania valmistettaisiin vaikkapa kerran viikossa. Emoilla teetetään vielä toiset poikueet kesän aikana ja jos syksy vaikuttaa lämpimältä, niin osalla jopa kolmaskin poikue. Nyt ensimmäisen kanivuoden ja kahden kattavan tuotantokanikoulutuksen jälkeen osaan ja tiedän jo paljon enemmän. Syksyllä viimeistään on edessä emojen tutkailu ilman vaaleanpunaisia silmälaseja. Tuotantoeläimen pitää tuottaa, vaikka tuottaakin samalla iloa ja saa kuningattaren kohtelun.

Tässä lopuksi lupaamani linkkilista muista blogeista, jotka suuntaavat kukin omaa tietään kohti omavaraisempaa elämää. Kannattaa käydä tutustumassa!

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html

Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html

Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/

Kasvuvyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=681

Kasvuvyöhyke 6

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

15 thoughts on “Toukokuun aiheena suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa on kasvihuoneet ja siemeninventaario

 1. Hyvä että muistutit pavuista! On nimittäin joitakin vuosia vanhoja, mistä lie tulleita, papupusseja varastossa, siis sellaisia mitkä vaativat melko pitkän kasvuajan. Ne ovat aina unohtuneet kun ei ole ollut järkevää paikkaa mihin laittaa niitä, mutta jos tuo kasvihuone nyt tosiaan tulisi käyttöön niin sinnehän niitä voi sitten laittaa. Voi olla että niistä on jopa hyötyä tomaateille, jos samassa maassa kasvavat?

  1. Kyllä se näin taitaa olla, että tukevat toisiaan. Meillä on liian pieni kasvihuone kaikille haaveille, tosin en ole kuullut kenenkään tuskailevan, että onpas minulla liian iso kasvihuone…

 2. Kovin on säät ailahdelleet täällä etelämmässäkin ja kevät on edellisiin verrattuna myöhässä. Ei sisäinen vuodenaikatunnistin vielä tahdo uskoa, että toukokuu on jo.

  Mikäs hauska allas sulla tuossa kasvarin vieressä on? Puoliammeko?

  1. Kyllä puoliammehan se. Kasvihuoneen katolta valuu vedet siihen ja kasteluvesi on lähellä. Ensi viikolla pitäisi täälläkin lämmetä edes hetkeksi. Toivottavasti ennusteet pitää paikkaansa.

 3. Meillä kokeillaan tänävuonna kumppanuus kasveja. Papu saakin siis kaverikseen maissin ja kesäkurpitsan. En vielä uskalla sanoa onko se onnistunut kokeilu. Meillä tosin menee avomallee.

  1. Minä en usko, että meillä papu pärjää ulkona. Papu saa katsella kesäkurpitsaa ikkunan takaa. Kasvilavoille minäkin mietin jo paikkoja kasvatuskumppanuuden näkökulmasta, mutta vielä olen märkäkorva tässä asiassa.

 4. Onneksi olkoon hyvin itäneistä pupun siemenistä!
  Taas kerran tätä postausta lukiessani konkretisoitui se, miten erilaisia kasvuolosuhteita maassamme on. Meillä istutettiin ensimmäiset viiniköynnökset kasvihuoneeseen ja sen jälkeen ulos. Ulkona olevat pärjäävät yhtä hyvin.
  Meillä oli aika, jolloin tuskailtiin kasvihuoneen suuruutta 😀
  Lämpimää toukokuuta!

 5. Ihania pupun siemeniä =). Meillä on aikanaan ollut papuja, niistä on silloin luovuttu, kun maha ei oikeastaan kestänyt ollenkaan, mutta tämän postauksen innoittamana saattaisin laittaakin tälle kesää papuja, kun ruoansulatuksen kestävyys on selvästi parantunut ja kaupan pavut käyvät.

 6. Kevät etenee kyllä tuskaisen hitaasti tänä vuonna, vaikka toki täällä etelämmässä ollaan jo etenemässä jonkinlaista vauhtia kasvukauteen. Toivotaan, ettei teille enää riittäisi lunta ja pääset kasvihuoneen pariin. Mitä papuja ajattelit kasvattaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s