Tämän vuoden uudet kokeiluni, kasvimaalla ja muualla.

Heinäkuun mansikkasatoa

Eletään jo heinäkuun alkua ja suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa aiheena on tämän vuoden uudet kokeiluni. Niitä kokeiluja tänä vuonna riittää ja innolla odotan myös muiden blogien kirjoittajien kuulumisia. Tsajutin Sadun ja Korkealan Heikin ylläpitämässä suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa meitä omavaraistelijoita on parisenkymmentä ja meillä on erilaiset lähtökohdat, erilainen nykytila, mutta sama suunta kaikilla.

Meillä tämä kesä on erityisen poikkeuksellinen kesä, koska olen koko kesän kotona Nikon kanssa. Jos minulla on suinkin varaa ja töissä siihen suostutaan niin aivan varmasti yritän olla viiden vuoden kuluttua uudelleen vuorotteluvapaalla. Tämä on ihanaa, niin ihanaa! Emme nuku pitkään, mutta nukumme lähes joka päivä päiväunet. Koska alkukesä on ollut lämmin ja jopa hellepäiviä on riittänyt runsaasti, varsinainen työskentely on tapahtunut pääasiassa aikaisin aamulla tai illalla. Tosin nyt jopa 22 asteen lämpö alkaa tuntua ihan ok lämpötilalta tehdä töitä. Välillä taas tuntuu, että on vihellettävä peli poikki ja pysähdyttävä. Uusia ideoita pursuaa, vanhat jo unohtuneet ideat pulpahtavat mieleen ja aikaa niiden kaikkien toteuttamiseen löytyy. Usein alkaa tapahtumien ketju, jossa lähes kaikki vaikuttaa kaikkeen ja on vaarana, että työlista paisuu paisumistaan ja alkaa kuormittamaan liikaa. Esimerkiksi juuri valmistunut koirataloprojekti. Koiratalo tuli (tuli joo ihan melkein itsestään) siihen, missä ennen oli kanit. Eli koska koirat muuttivat myös kanit muuttivat. Tai kun eristämme vähän lisää sisäkanilaa, joten taas kanit muuttavat hetkeksi. Tai kun viiriäisten (joita meillä ei enää ole) maja on sisäkanalassa vain häiritsemässä liikkumista, se siirretään vihannes-/hedelmäpuutarhaan ja siitä tulee hyönteishotelli. Eli taas lisää työtä. Tai ehkäpä sittenkin se kaikki on huvia. Siltä se ainakin tuntuu. Näin kirjoitettuna nuo pikkupuuhat näyttävät siltä, että mikäs tuossa, mutta helteessä itikoiden ja paarmojen keskellä ei ole aina kaikista miellyttävin tehdä yhtään mitään. Ja onhan meillä tietenkin päivittäiset arkityöt hoidettavana. Niitäkin riittää ihan kivasti täyttämään päivää.

Koiratalon loikoilijat
Välillä vähän painitaan ja irrotellaan.

Ehdoton tämän kesän ylpeys on kasvilavat karikkeineen. Minä olen niin onnellinen niistä! Ja niissä jopa kasvaa kasveja. Käyn napsimassa välillä ruohosipulia, välillä minttua.. Lisäksi siellä kasvaa oreganoa, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, tilliä, persiljaa, rosmariinia, basilikaa, erilaisia salaatteja, lehtikaalia… Tilaa on reilusti ja kasveja on helppo hoitaa laidalla istuskellen. Lisäksi hyötykasvialueella kasvaa mansikkaa, tyrniä, mustamarja-aroniaa ja muutama omenapuu. Ensi kesänä haluaisin alueelle myös päärynää, kirsikkaa ja luumua, mutta katsotaan nyt. Syksyllä meillä on ajatus siirtää alueelle myös mustat viinimarjapensaat. Tämä alue on siis yksi tämän kesän uusista kokeiluista.

Minä olen onnellinen tästä alueesta jo nyt, vaikka todellisen muotonsa se saa vasta tulevina kesinä.

Kasvihuoneessa kasvaa tutut basilika, salaatti, oregano, viinirypäleitä ja tomaattia, mutta uutena kokeiluna on mukana myös vahapapu. Kasvu on vielä aika alussa, mutta toivotaan parasta.

Tarhapapu

Minä olin päättänyt, että ensi kesänä aloitan kunnostamaan/tekemään perennapenkkejä. Tein jo alustavia suunnitelmia ja karkeita piirustuksia. Ja sitten se taas tapahtui. Imu lapion varteen oli niin kova, että helteestä huolimatta tartuin toimeen.

Ensimmäisen illan kaivelun tulos

Ja kun vauhtiin pääsee, niin haluaa lisää ja lisää. Ensimmäisessä perennapenkissä on navetasta löytynyt 1937 valettu lehmien vesikaukalo, josta teimme suihkulähteen. Lisäksi laitoimme perennapenkkiin koiratarhaelementistä ja kestopuujämästä kootun telineen, johon kärhö saa punoa itseään ja samalla saamme piiloon autojen lämmitykseen tarvittavan sähköjohdon. Nyt se on talvellakin helposti saatavilla, eikä sitä tarvitse kaivella lumen alta. Toinen perennapenkki tulee olemaan elvytetyn juhannusruusun kanssa muutama reunuskasvi ja kenties maanpeittokasveja. Mutta se kolmas onkin minun pitkäaikainen haave, jonka haluan suunnitella huolella etukäteen. Haluan pionipenkin kumppaneineen parhaalle mahdolliselle paikalle. Saa nähdä riittääkö rahkeet vielä siihen tämän kesän aikana.

Ensimmäinen perennapenkki suihkulähteineen

Nämä ovat joitain niistä tämän kesän uusista kokeiluista. Kesää on vielä lähes kaksi kuukautta jäljellä ja en edes uskalla ajatella mitä kaikkea vielä tapahtuu. Sää ei ainakaan ole viilenemässä lähiaikoina, joten kalastus ja järvellä oleminen on hyvä vaihtoehto. Toivottavasti sää vähän viilenisi ennen marjastuksen alkamista.

Kuhasaalis

Meidän sähköpostiongelmien vuoksi meidän tämän kertainen blogikirjoitus ei näy muiden linkkilistalla, mutta me olemme mukana nyt näin. Alla muiden suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjaan osallistuvien blogien linkit. Käyhän tutustumassa!

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html

Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/

Vyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html

Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/

MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html

Vyöhyke 5

Vyöhyke 6


Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/

10 thoughts on “Tämän vuoden uudet kokeiluni, kasvimaalla ja muualla.

  1. Kukkapenkistä tulee varmaan tosi nätti! Itsellä on kans pihassa parikin ison, vanhan koivun kantoa muistona menneistä vuosista. Ne eivät sellaisenaan ole mitään kaunistuksia, vaikka oma silmä onkin niihin kiusallisen hyvin tottunut… Mut keväällä sain vastaavan idean, että ovisin maisemoida kannot kukkapenkiksi. Jos vielä saisi matalamman kannon peitettyä jollain köynnöstävillä kasveilla… Tämä projekti ehkä ensi kesälle, tälle vuodelle näyttää kertyneen jo riittävästi kaikkea 🙂

    1. Minulla oli talven aikana huimia suunnitelmia miten rakennan kannoista pärekattoisia tonttujen ja keijujen koteja, mutta onneksi kannot ovat jo niin lahoja, että se suunnitelma oli hylättävä. Joskus on hyvä vähän purkaa entisiä suunnitelmia ennen kuin aloittaa uusia. Ainakin periaatteessa… Joskus se on vaan aika vaikeaa.

  2. Ihana tuo perennapenkin alku! Minäkin tykkään tehdä kantojen ympärille asetelmia. Ja jos on kiviä (mitä isompia sen parempi) niin niistä sitten lisää rakennelmia. Hyvä että mainitsit pavut, unohdin ne kokonaan omasta tekstistä. Löysin nimittäin kasan pusseistaan karanneita papuja (ruusupapu? vahapapu) siemenlaatikosta ja yhdistin niitä mm. ämpäritomaattien kanssa kasvamaan. Saa nähdä mitä tulee sellaisesta kokeilusta!

    1. Tulee varmasti hyvä! Minulla olisi seuraavaksi ruusupenkin kaivamisen jatkaminen, mutta nyt ei vaan pysty. 29 astetta lämmintä ja hiki virtaa. Minäkin laitoin tuohon kiviä ja ruusupenkkiin tulee myös. Ne ehkä muuttavat vielä vähän paikkoja, mutta siitä se muotoutuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s