Elokuussa kerromme kellareistamme ja säilönnästä

Tsajutin Sadun ja Korkealan Heikin ylläpitämässä suuntana omavaraisuus yhteispostaussarjassa elokuun aiheena on kellarit ja säilöntä. Blogikirjoituksemme lopusta löydät linkkilistan muista omavaraisuuteen tähtäävistä blogeista. Kannattaa käydä tutustumassa!

Maakellari meillä on ja siitä saisi todennäköisesti pienellä vaivalla säilöntäpaikan porkkanoille, perunoille, hilloille ja mehuille. Jostain syystä kaikki muut ideat ja tekemiset ovat menneet kellarin kunnostuksen edelle. Osittain se johtuu siitä, että meiltä puuttuu tietoa. Kun kalkitsin sisäkanalaa ajattelin, että jokohan tänä kesänä kalkitsisin myös kellarin. Saa nähdä, lomaa on enää jäljellä viisi viikkoa. Kellari täytyisi siivota ja pestä todella hyvin,  hyllyjäkin puuttuu. Siellä on vieraillut viime talvena hiiriä ja edellisenä kesänä jopa sammakko. Näiden kulkureitit täytyisi tukkia ihan ensimmäisenä. Kellarin yhdessä sopukassa on lattiassa kaivon näköinen neliskulmainen betonista valettu monttu, jossa on vettä. Todella kökköistä, pahanhajuista vettä. Pumppasimme kaivon tyhjäksi viime kesänä, mutta emme vielä pesseet sitä. Jos sinulla on hyväksi koettuja kellarin kunnostusvinkkejä, niin kiitos! Mielellämme otamme vastaan hyvät vinkit, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei missään nimessä.

Kuivuri on toiminut hyvin ja tällä on erittäin helppo kuivattaa yrtit, mansikat, omenat, porkkanat, palsternakat ja tietenkin tehdä kuivalihaa.
Kuivattujen valikoima kasvaa tasaiseen tahtiin. Teemme myös valmiita yrttisekoituksia esim. kalalle ja pizzalle.

Säilöntä alkoi tänä vuonna aikaisemmin kuin edellisenä kesänä tai siltä se ainakin tuntuu. Olemme jo kuivattaneet yrttejä ja mansikoita. Vahapapuja tulee vähitellen, mutta todellista suursatoa ei vielä ole tullut. Kuivuus on vähän vaivannut kasvua, vaikka olemmekin yrittäneet kantaa vettä kasveille. Sipulia ja perunoita olemme jo päässeet maistelemaan ja salaattia pursuu sekä kasvihuoneesta, että kasvilavoista. Ensi kesän suunnitelma on jo valmiina ja yritän olla lipsumatta siitä. Tavoitteena on viljellä vähemmän eri lajeja, mutta määrällisesti enemmän. Siemenet on jo osittain tilattu ja näin ollen suunnitelman toteutuminen on hivenen todennäköisempää.

Lakkoja tuli tänä vuonna todella vähän.

Marjasato taitaa jäädä erittäin vähäiseksi. Mustikat ovat rupsahtaneita, samoin vadelmat. Vesisateet ovat meidän kulmilla kiertäneet joka ilmansuunnasta ohi ja erittäin harvoin olemme saaneet edes vähän sadetta. Viinimarjat ovat pieniä, mutta toivottavasti saisimme edes vähän mehua. Talvella se maistuisi hyvältä ja jos flunssa iskee mehu on parasta lääkettä. Kuivuri saa hurista vielä monta päivää, kun esim. yrttejä, porkkanaa, palsternakkaa ja sipulia on kuivaamatta. Meillä kasvukausi on vielä kesken ja näin ollen säilöminen jatkuu vielä pitkälle elokuuta ja syyskuuta. Mansikkahilloa keitin vain vähän, koska hillojen kulutus on meillä vähäistä.

Kuhan saimme

Kuhaa saimme suunnilleen saman määrän kuin viime kesänä, mutta nyt kuhanpyyntikausi oli lyhyt ja tiivis. Näilläkin kaloilla pärjäämme oikein hyvin. Lihan säilöntä alkaa 10.8., kun metsästyskausi taas alkaa. Tuntuu hyvältä olla siinäkin asiassa luonnon sanelemassa määrässä ja laadussa. Ja onhan meillä vielä edessä syksyn mittaan teurastuksia, kun patapoikaset kasvavat.

Strömsö on edelleen tärkeä kiinnostuksen kohde.

Sitten vielä yksi asia mitä säilömme. Muistoja. Kesämuistoja elämästä Puutteelassa ja pienen loman muodossa. Saimme kotiimme tutun ”lomittajan” ja kävimme kahden yön reissun Vaasassa (neljäs kesä peräkkäin Vaasan lomia). Lomamme osoitti sen, että meidän on onnellisinta olla omassa kotona Puutteelassa. Loma oli ihan kiva, mutta koti oli mielessä koko ajan ja itse meitä varten muokattu elämä täällä. Poikkeuksellisesti liitän tähän blogikirjoitukseen myös lomittajiemme ajatuksia Puutteelassa elämisestä lomamme aikana. Tässä Tanjan ja Helkan lomituskokemukset. (Suora lainaus:)

Saavuimme tänne tilalle maanantaina puolen päivän maissa. Ensin tutustuimme tilan ohjeisiin, jotka Satu ja Niko olivat meille kirjanneet, hyvät ja selkeät kerrassaan. Sitten lähdimme tilan kierrokselle tutustumaan mitä kaikkea täältä löytyy!

Pate ja Helka halailevat

Myöhemmin iltapäivällä tartuimme tosi toimeen. Koirille ruoat ja vedet, kanoille kauraa, pupuille heinää ja rehua. Mukavaa puuhaa. Lopuksi vielä sisällä oleville koirille ruoat ja heidän lenkitys. Sitten olikin meidän vuoro saada ruokaa ja olikin hyvät eväät meille järjestetty. Illasta vielä tarkistimme, että kaikilla on kaikki hyvin. Lämmitimme ulkosaunan ja painuimme nukkumaan.

Yö sujui rauhallisesti ja aamu valkeni aurinkoisena. Päivä meni mukavasti tilan töissä ja kyllä me nautimme. Kaikki sujui oikein hyvin. Välillä piti Sadulle viesti heittää ja kysyä jotain pientä juttua. Keskiviikkona aamusta teimme vielä kierroksen, että kaikki on kaikilla hyvin ja sitten lähdimme kotiin. Toivottavasti saamme myös ensi kesänä tulla tänne.

Kiitos Satu ja Niko ❤️

Suuntana omavaraisuus 2021 yhteispostaussarjassa blogeja on useita ja tästä löydät linkit blogeihin. Käyhän tutustumassa!

ELOKUU

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/

Setaankaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/2021/07/05/taman-vuoden-uudet-kokeiluni-kasvimaalla-ja-muualla/ (heinäkuun linkki, joka jäi listauskesta)

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta

5 thoughts on “Elokuussa kerromme kellareistamme ja säilönnästä

  1. Siivouksen lisäksi aivan ensimmäiseksi hommaisisin kellariin kosteus- ja lämpömittarin 🙂 eli niiden avulla pääsisit seuraamaan tulevan talven tilannetta. Oma kellarini kaipaisi varmaankin juuri tuota vesikuoppaa pohjassa, sillä sen kosteus ei ole aivan tarpeeksi. Onneksi kosteutta saa lisättyä vedellä. Ja jos taas kosteutta kertyy liikaa, niin sitten ilmanvaihtoputken päähän kannatta lisätä sellainen tuuletusviipperä. Hiirien väylä toki tarvitsee tukkia, mutta hillopurkkien ja mehupullojen säilytyksessä hiiristä ei ole vielä pahasti haittaa 🙂

  2. On varmasti erityisen tärkeää, että löytää noin ihania lomittajiia. Heidän työnsä on mulle aivan vieras asia, mutta kuulostaa sille, että mieluusti voisi ottaa heidät uudelleenkin poikkeamaan.

    Onko sulla jotain hyvää vinkkiä kalkitsemiseen? En ole tehnyt sitä aiemmin ja sama homma olisi meillä edessä.

    1. Meidän lomittaja on ihan eri töissä oikeasti. Hän käy lomailemassa meillä, kun me lomailemme muualla. Joka kesäinen win-win-sopimus. Kalkitseminen on helppoa, mutta suttuista (ainakin minulla). Pinnat puhdistetaan, ensimmäinen kerta löysemmällä kalkkiseoksella ja seuraavat paksummalla. Tein kalkin etukäteen saostumaan. Ja ehdottomasti hyvät suojavaatteet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s