Puutteelan kani- ja jänisnakit

Pontus, Niko ja saalis (Kuva Heikki Soininen)

Tänä viikonloppuna meidän kekri jatkuu nakkien valmistuksella. Puutteelan nakkikokeilu alkoi luonnollisesti jänismetällä ja kanien teurastuksella. Tämä on nyt kolmas kerta, kun yritämme tehdä makkaraa. Joka kerta on mennyt jokin asia vähän pieleen, mutta emme ole lannistuneet. Olemme oppineet joka kerta jotain ja seuraavan kerran olemme muuttaneet niiltä osin reseptiä, jota ei siis tietenkään ole kirjoitettuna mihinkään, vaan luotamme muistiin (Nikon muistiin).

Jäniksen paloittelua

Kun lihat olivat jähmettyneet yön yli jääkaapissa alkoi paloittelu ja jauhelihan jauhaminen. Jauhoimme pienimmällä terällä kolme kertaa. Ensimmäinen kerta jauhelihaksi, toinen kaslerin ja silavan kanssa yhdistäen ja kolmas kerta toden sanoi ja syötimme maustetun massan sian suoleen. Tämä on yksi asia, jonka korjasimme. Rakenne on ollut aiemmin mielestämme liian lihapullamaista.

Jänisjauhelihaa
Kanijauhelihaa
Mausteseos sekoitettuna perunajauhoihin

Mausteseokset ovat kaninakissa vähän erilaiset kuin jänisnakissa. Jänis sai vähän tujummat mausteet ja kani yrttisemmät.

Valmis maustettu massa
Pitkän pitkä nakki

Kun massaa alkaa syöttämään suoleen kannattaa jättää alku solmimatta ennen kuin massaa on suolessa noin puolikkaan nakin verran. Silloin ensimmäisen nakin saa solmittua ilman ilmataskua. Meillä työnjako menee niin, että Niko jauhaa massaa ja minä huolehdin oikeasta syöttönopeudesta ja massan määrästä. Tässä vaiheessa tulee jo mieleen, että sittarista saa HKn sinistä 2,25€/paketti. Epäilys hiipii mieleen, että meneeköhän nyt jokin pieleen. Tai että mikähän nyt menee pieleen.

Kaninakit

Kun nakit on pitkänä pötkylänä on aika pyörittää nakit erillisiksi. Tässä vaiheessa voi päättää minkä kokoiset nakit miellyttää eniten. Meidän artesaaninakit ovat erikokoisia ja vastaavat näin ollen pieneen tai isoon nälkään. Jos on oikein näppärä ja keskittyy kieputteluun voi tämän vaiheen tehdä nopeasti. Kiepautus myötäpäivään ja seuraava vastapäivään. Minä en ole tässä asiassa näppärä vaan turtsuttelen massaa eri kohtiin ja nakit ovat todellakin keskenään eri kokoisia. Tässä vaiheessa nakit pistellään neulalla, etteivät ne räjähtäisi keittovaiheessa.

Jänisnakit
Lopuksi viiden minuutin keitto suolavedessä, johon on laitettu muutama laakerinlehti

Ja ainahan jotain pitää mennä pieleen. Ensiksi massaa oli liikaa varaamalleni suolimäärälle ja sitten keittovaiheessa TAAS osa nakeista poksahti rikki. Yritämme saada huomiseksi lisää suolta, jos emme saa niin teemme loppumassan kebabiksi. Jos saamme suolta paistamme nakit, emme keitä. Kokeillaan nyt niin, jos ei auta sekään niin sitten täytyy alkaa selvittämään syytä poksahduksille.

Lopuksi pakkasimme nakit vakuumiin ja laitoimme pakastimeen. Rikki poksahtaneista teimme pyttipannuun valmiita viipaleita ja pakastimme pariin pussiin. Tai no… Ihan lopuksi paistelimme ja maistelimme ja maut olivat kohdillaan. Kaninakeissa oli bratwurstimainen vivahde ja jänisnakit olivat sopivan mausteisia, mutteivat liian tulisia. Sanoisin, että tästä tämä kehittyy vielä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos et halua päästä elämässä liian helpolla. Ja liian halvalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s